Photo by freepik.com
Ok, parabén kuka, de akkor mit helyette?
Előző bejegyzésemben boncolgattam – nem túl mélyen – a parabént. Elég megosztó vélemények vannak mind a szakemberek, mind mi, fogyasztók közt. Én úgy veszem, hogy ha jót nem tesz a szervezetemmel, akkor inkább ne legyen a kencéimben. Így ha épp nem tudok készíteni magamnak, akkor addig válogatok a bolt polcán, amíg nem találok olyat, amiben a parabén egyik formája se található. Szerencsére egyre több ilyen termék található a drogériákban és a webáruházakban.
Viszont még a természetes szereknek is KELL tartósítószer! Azért, mert nem látszik rajta, az első használat után már ott lehet a baktérium vagy kórokozó a krémben, amibe belenyomtuk az ujjunkat. A kozmetikumok nem tudnak sterilek maradni, még ha steril környezetben is készítették őket. De ha nem akarjuk, hogy penész, gomba vagy baktériumtelepek fejlődjenek ki kedvenc natúr krémünk tetején, akkor igenis kell az a tartósítószer.
De mi legyen a tömény parabén helyett benne?
Elég hosszú a lista azokról a tartósítószerekről, amiket lehet natúrkozmetikumokba tenni, csak néhányat emelnék ki.
Rokonsal / Optiphen ECOCERT minősítésű tartósítószer. Összetevője a benzil-alkohol, a glicerin, benzoesav és a szorbinsav.
EC5AT – Paratexin ECOCERT engedélyes, összetevője a dehidroecetsav, a bonzoesav, a szorbinsav, a benzil-alkohol és a tocopherol.
Leucidal fermentált Lactobacillus. Vízben oldódik, így csak emulziókban használható. 3 hónapra ad tartósságot.
Geogard 221 / Cosgard ECOCERT engedélyes. 1-3 hónapra tartósítja az otthon előállított kozmetikai szereket. Szintetikus eredetű, de engedélyezett biokozmetikai szerek készítésénél. Összetevője a benzil-alkohol, dehidroecetsav és víz.
Propolisz tinktúra 10%-os használattal nagyon jó eredményeket produkál a tesztek alapján
Biokons teljesen parabénmentes, illóolaj alapú tartósítószer. Biológiailag lebomlik. Adagolásától függően akár 4-8 hónapig is tartósságot biztosít.
Az elmélet szerint víztartalom nélküli termékekhez nem kell tartósítószert rakni, de ha használat közben vízzel érintkezik, akkor viszont kell hozzárakni. Az E-vitamin képes bizonyos szintig tartósítani a krémeket, de nem képes megölni vagy megelőzni a baktérium növekedését. Így ha nem azonnali “fogyasztásra” van a készített kencénk, érdemes inkább a fenti tartósítószerekből választani.
Lehet miből válogatni, sőt, ezeket mind lehet Magyarországon beszerezni.
Photo from Freepic.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: